02188218279-86053927

صنعت پتروشیمی جهان در سال 2021/پس از طولانی ترین رکورد اقتصادی پس از دهه1930

369 بازدید | چهارشنبه 21 مهر 1400 | دسته بندی : اخبار

پاندمی کووید-19 جدیدترین و طولانی ترین رکود اقتصادی را از دهه 1930 تاکنون به همراه داشته است، رکودی که بر همه ابعاد زندگی بشر تاثیر گذاشته است. چین در میان همه کشورهای جهان اولین کشوری بود که تحت تاثیرات عمیق شیوع ویروس کرونا قرار گرفت و البته اولین کشوری بود که از این رکود خارج شد. پایان رکود در چین به دلیل محرک های مالی و پولی در این کشور، افزایش سرعت واکسیناسیون و تغییر سریع منابع در اقتصاد این کشور بود. ایالات متحده آمریکا به عنوان قدرت اول اقتصادی جهان نیز احتمالا تا پایان سال 2021 از رکود اقتصادی خارج خواهد شد.

در سایر کشورهای دنیا و در اکثر آنها کلید اصلی خروج از رکود اقتصادی سرعت واکسیناسیون است، این در حالی است که تعداد مبتلایان ویروس کووید-19 در حال کاهش است و به همین ترتیب اقتصاد این کشورها هم به تدریج در حال خروج از رکود است، به شرطی که اقتصاد کشورها بتوانند در برابر رکود فراگیر ناشی از شروع این ویروس پایدار باشند. اما نکته قابل توجه در این باره این است که احتمالا بهبود شرایط اقتصادی به رغم همه ریسک های ناشی از شیوع ویروس کووید-19 ادامه خواهد داشت.

مهمترین ریسک که در این زمینه کشورهای مختلف را تهدید می کند ریسک افزایش تورم به خصوص در ایالات متحده آمریکاست.

چشم انداز متغیرهای اقتصاد کلان در سراسر جهان

اقتصاد جهان در حال خروج از بدترین رکود اقتصادی از زمان بحران بزرگ دهه 1930 است، چرا که برنامه واکسیناسیون به طور موفقیت آمیزی در کشورهای مختلف در حال اجراست و به همین دلیل برخی از محدودیت ها در این کشور برداشته شده و کسب و کارها به حالت عادی بازگشته اند. محرک های مالی و همچنین افزایش پس انداز در دوره بحران اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کووید-19 باعث شده است که تقاضا در اقصی نقاط  جهان در حال افزایش باشد. ضمن اینکه میزان تولید و تجارت در سراسر کشورهای جهان نیز در حال رسیدن به رقم های قبل از شروع بحران اقتصادی است.

اما نباید از نظر دور داشته باشیم که هنوز هم موارد ابتلا به ویروس کووید-19 در سطح بالای تاریخی قرار دارد و بحران همچنان در کشورهایی مانند هند، برزیل و بسیاری از سایر کشورها ادامه دارد. این در حالی است که رشد اقتصادی در میان بخش های اقتصادی و بخش های تولیدی همچنان نامتوازن است. در بسیاری از کشورهای جهان نیز تورم در حال افزایش بوده است. ریسک های متعدد و انواع نا اطمینانی در بازارهای جهانی نیز بیداد می کند.

نمودار1- شاخص های اقتصاد جهانی

انتظار می رود که تولید ناخالصی داخلی جهان در سال 2021 به میزان 1/6 درصد و در سال 2022 به اندازه 4/4 درصد رشد کند. همچنین پیش بینی می شود که میزان تجارت جهانی در سال 2021 به اندازه 4/8 درصد و در سال 2022 به اندازه 8/4 درصد رشد کند.

به رغم اختلالات بسیار زیادی که در زنجیره عرضه به وجود آمده است انتظار می رود که تقاضا برای انواع کالاها افزایش یابد. همچنین تخمین زده می شود که تولید صنعتی جهان در سال 2021 به اندازه 2/7 درصد و در سال 2022 به میزان 6/4 درصد افزایش یابد.

چشم انداز اقتصاد کلان ایالات متحده آمریکا

روند بهبود اقتصادی ایالات متحده آمریکا در طول فصل اول سال 2021 شدت گرفت. محرک های مالی فدرال، واکسیناسیون و افزایش تقاضا باعث شده است که روند بهبودی در سرتاسر بخش ها سرعت بگیرد. ضمن اینکه انتظارات مثبت نیز در حال بهبود است.

نمودار 2- شاخص های اقتصادی ایالات متحده آمریکا

همانطور که در نمودار 2 مشاهده می شود، انتظار می رود تولید ناخالص داخلی ایالات متحده آمریکا، پس از یک کاهش سه و نیم درصدی در سال 2020، در سال 2021 به سطوح قبلی خود بازگردد و به اندازه 4/6 درصد رشد کند و این رشد در سال 2022 نیز به اندازه 4/3 درصد ادامه یابد.

مخارج مصرفی که تقریبا 70 درصد از اقتصاد ایالات متحده آمریکا را به خود اختصاص می دهد نیز احتمالا به اندازه 7/6 درصد در سال 2021 و 3/4 درصد در سال 2022 رشد خواهد داشت.

سرمایه گذاری تجاری نیز که در سال 2022 به اندازه 2/5 درصد کاهش یافته بود، بر اساس پیش بینی ها در سال 2021 و اندازه 2/8 درصد و در سال 2022 به میزان 2/6 درصد رشد خواهد کرد.

بازار اشتغال نیز بهبود خواهد یافت اما هنوز هم در برخی از بخش های صنعتی روند قبلی ادامه خواهد داشت. انتظار می رود که نرخ بیکاری در حال کاهش باشد و در سال 2021 به طور متوسط به عدد 4/5 درصد و در سال 2022 به 2/4 درصد برسد.

چشم انداز بخش های تولید کننده کالاهای مصرفی نهایی

در سال 2020 میزان فروش خودرو به 14/4 میلیون کاهش پیدا کرد، اما انتظار می رود که به رغم کمبود مواد اولیه کلیدی و محدودیت های تولیدی، تولید متوسط خودرو در سال های 2021 و 2022 به 17 میلیون خودرو برسد.

کاهش تاریخی نرخ سود تسهیلات مسکن و همچنین دورکاری هایی که به دلیل شیوع ویروس کرونا رایج شده بود، باعث شد که تقاضا برای مسکن در سال 2020 به شدت افزایش پیدا کند و این روند به سال 2021 نیز تسری یابد.

نمودار 3- مقایسه بازارهای خودرو و مسکن در ایالات متحده آمریکا

تعداد مجوزهای صادر شده برای ساخت مسکن در سال 2020 به عدد 1/4 میلیون رسید و انتظار می رود که این عدد در سال 2021 به رقم 1/59 میلیون برسد (این رقم بالاترین رقم از زمان شروع بحران مسکن است)، اما انتظار می رود که در سال 2022 با کاهش اندکی به رقم 1/56 میلیون برسد.

چشم انداز صنایع تولید کننده کالاهای مصرفی نهایی

از آنجایی که مخارج مصرفی از خدمات به کالاها منتقل شده است بلافاصله پس از پایان قرنطینه ها، تولید به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است. فعالیت های صنعتی نیز از فصل سوم سال 2020 کم کم بهبود پیدا کرد و این بهبود در حال شتاب گیری است. اگرچه اختلالات مربوط به زنجیره های عرضه از آب و هوا گرفته تا مسائل پشتیبانی موانع و مشکلات بسیاری را در صنایع مختلف ایجاد کرده است.

نمودار 4- مقایسه میزان تولید در صنایع مختلف ایالات متحده آمریکا

همانطور که در نمودار 4 مشاهده می کنید، در سال 2021 تولید صنعتی به رقم 5/5 رسید و انتظار می رود که در سال 2022 به رقم 3/4 کاهش یابد.

انتظار می رود که تا پایان سال 2021 همه صنایع رشد چشمگیری داشته باشند، این رشد به خصوص در صنعت تولید کالاهای مصرفی با دوام بسیار قابل توجه خواهد بود.

چشم انداز صنعت پتروشیمی و گاز طبیعی تا پایان سال 2021

نفتا یکی از فرآورده های نفتی است که قیمت آن به شدت به قیمت نفت وابسته است. اتان یک گاز طبیعی مایع است که به همراه گاز طبیعی تولید می شود و به همین دلیل قیمت آن وابسته به قیمت گاز طبیعی است.

به دلیل اینکه تولیدکنندگان رقیب در اروپا و آسیا معمولا از نفت به عنوان خوراک اصلی استفاده می کنند و در مقابل تولیدکنندگان آمریکای شمالی معمولا از اتان و سایر خوراک های NGL استفاده می کنند، به منظور سنجش میزان رقابت پذیری فرآورده های پتروشیمی که در ایالات متحده آمریکا تولید می شوند، ما نسبت قیمت نفت و گاز طبیعی را به عنوان معیار سنجش خود در نظر می گیریم.

نمودار 5- نسبت قیمت نفت و گاز طبیعی

اگر بر اساس اطلاعات درج شده در نمودار 5 بخواهیم با یک قانون سرانگشتی میزان رقابت پذیری فرآورده های پتروشیمی تولید شده در ایالات متحده آمریکا را تعیین کنیم، زمانی که نسبت قیمت نفت و گاز طبیعی بالاتر از 7 است، فرآورده های پتروشیمی نسبتا دارای مزیت هستند و زمانی که این نسبت کمتر از 7 است، این فرآورده های مزیت نسبی خود را از دست می دهند.

همانطور که در نمودار 6 مشاهده می کنید، صنعت پتروشیمی ایالات متحده آمریکا پس از افول بسیار قابل توجه در سال 2020، از سال 2021 روند بهبود آغاز می شود و این روند در سال 2022 تقویت می شود. بر اساس پیش بینی های صورت گرفته روند رشد صنعت پتروشیمی ایالات متحده آمریکا تا سال 2025 ادامه خواهد داشت. اگرچه از سال 2023 تا سال 2025 اندازه رشد صنعت پتروشیمی اندکی کاهش خواهد یافت.

نمودار 6- صنعت پتروشیمی ایالات متحده آمریکا به سطوح قبل از بحران پاندمی کرونا می رسد.